Muiden mielipiteet ja niiden merkitys

25.08.2023

Olin taannoin lähdössä 90- vuotiaan ystäväni kanssa torille, ihan vaan ostamaan tuoretta perunaa, porkkanaa ja sipulia. Istuskelin ystäväni kotona odottelemassa, kun hän rollaattorin avulla liikuskellen valmistautui tähän noin 500- metrin kävelymatkaan. Katselin, miten hän muotoili kampauksen, laittoi huulipunaa ja etsiskeli aurinkolasejaan, vaikka hänen oli selvästi hankalaa ja kivuliasta näitä toimia suorittaa. Kysyinkin lopulta, miksi ihmeessä moinen vaivannäkö, kun olisimme voineet vain suorilta lähteä kävelemään torille ihan sellaisenaan. "Koska joku voi sitten nähdä ja ajatella, että olen päästänyt itseni rupsahtamaan", ystäväni vastasi. "Tai sitten tulee torilla puheita, että mikähän tuotakin vaivaa kun on noin lähtenyt ulos", hän jatkoi. Olin vähän ihmeissäni, sillä jotenkin olin aina luullut, että vähintään tuossa iässä tämäntyyppiset ulkonäköpaineet olisivat historiaa, mutta olin siis väärässä! Kysyin ystävältäni, mitä merkitystä sillä sitten olisi, jos näin hänen kuvailemallaan tavalla kävisi, mutta vastaukseksi sain vain lämpimän hymyn.

Pahimmillaan se, että omissa toimissasi ja ratkaisuissasi välität liiaksi muiden mielipiteistä, voi estää sinua tekemästä sitä, mitä oikeasti haluat ja olemasta sellainen, kuin todellisuudessa haluaisit olla. Se taas johtaa lopulta siihen, että et ehkä enää tiedä kuka olet tai huomaat eläväsi jonkun toisen elämää. Tällainen saattaa johtaa koviinkin kriiseihin oman itsen kanssa sitten myöhemmällä iällä.

Jos huomaat, että elämässäsi toistuvasti ajattelet, mitä joku toinen on mieltä valinnoistasi tai ratkaisuistasi, se yleensä kertoo siitä, että sinulla on vahva tarve saada muiden hyväksyntää. Se on toisaalta toki aivan normaaliakin, onhan ihminen sosiaalinen laji. Jos olet vaikkapa sisarussarjan nuorin ja siten aina tottunut siihen, että olet saanut vanhempien sisarustesi pieneksi jääneet vaatteet, käytetyt lelut, kirjat ym. voi sinulla olla vaikeuksia sitä kautta opitun tavan vuoksi tehdä aikuisiällä itsenäisiä valintoja ja päätöksiä. Luultavasti tällä on vaikutusta myös itseluottamukseesi. Jos et luota itseesi, tunne itseäsi ja hyväksy itseäsi, tai jos suhtaudut itseesi liian vakavasti, saatat tiedostamattakin tunnustella runsaasti ympäristön oletuksia ja signaaleja siitä, millainen sinun tulisi olla. Siitä syystä sinun on ehkä myös vaikeaa olla yksin itsesi kanssa tai rentoutua itsesi kanssa.

Sosiaalinen media, ostoskeskukset, internet, elokuvat, lehdet ja meitä ympäröivät yhteisöt ohjailevat meitä esimerkiksi sisustamaan kotejamme, pukeutumaan, syömään, urheilemaan, viettämään vapaa-aikaa ja hoitamaan ihmissuhteita tietyillä, kulloinkin trendikkääksi mielletyillä tavoilla. Jos emme pysy valppaina ja luota omiin visioihimme, tai tunne itseämme tarpeeksi hyvin, valahdamme huomaamattamme näihin kiiltokuvamaailmoihin sen sijaan, että tekisimme ja kokisimme esimerkiksi edellä mainitut asiat aivan omalla, yksilöllisellä tavallamme.

Jo heti pikkulapsina omaksumme jonkun toisen mielipiteet ja ajattelutavat, nimittäin vanhempiemme! Kasvattaessaan ja hoivatessaan he siirtävät meille luontaisesti omat näkemyksensä ja arvomaailmansa, joita sitten useimmiten murrosiässä ryhdymme kyseenalaistamaan ja muokkaamaan omannäköisiksi.

Mitä sitten voit tehdä, jotta ne muiden mielipiteet ja ajatukset sinusta itsestäsi, eivät osuisi ja olisi merkityksellisiä? Mielestäni itsetunnon vahvistaminen ja itsetuntemuksen syventäminen ovat tässä kehityksessä avainasiassa.

Jos menet uimahalliin ja joku kuiskii ja nauraa vatsamakkaroillesi suihkussa, mitä sitten?

Jos sanot palaverissa jotakin tyhmää ja muut pyörittelevät silmiään, mitä sitten?

Jos eroat puolisostasi monen vuoden yhteiselon jälkeen ja ratkaisuasi supsutellaan tuomitsevasti kahvipöydissä, mitä sitten?

Jos saat potkut ja sinua vähätellään ja säälitään siksi, mitä sitten?

Jos menetät luottotietosi maksuvaikeuksien vuoksi ja joku arvostelee sinua asiasta, onko se hänen asiansa? Ei ole. Jos et sisusta olohuonettasi vaalean skandinaavisella tyylillä kuten ystäväsi, mitä sitten? Tai jos haluat 50-vuotislahjaksi itsellesi värjätä pinkit hiukset, kuuluuko se kenellekään? Nämä asiat kuuluvat sinulle ja siksi vain sillä, mitä itse ajattelet kohtaamistasi asioista, on merkitystä. Sinä yksin olet sisällä sinun kehossasi ja mielessäsi, ei kukaan muu.

Jos käyttäisimme kaiken sen energian, jonka käytämme toisten mielipiteistä murehtimiseen vaikkapa siihen, että miettisimme miten ainutlaatuisia olemme, arvostaisimme itseämme ja hyväksyisimme sen, etteivät kaikki ihmiset pidä meistä, eikä heidän tarvitsekaan pitää, olisimme varmasti tasapainoisempia.

Sinun elämäsi on sinun elämääsi, ei kenenkään muun. Siksi vain sinun mielipiteilläsi sinun elämästäsi on merkitystä!

Siispä arvokas lukijani, muista tutkia itseäsi ja mielipiteitäsi usein, luottaa valintoihisi ja olla rohkeasti sinä joka tilanteessa!

Terveisin Anna

Voit halutessasi kommentoida blogia info@mamsellitar.fi